אם גם את חושקת בלידת מים, גלי פה מידע חיוני שיסייע לך להגשים את רצונך. מנסיוני כ”בוגרת” ארבע לידות מים אישיות שלי, אשמח לחלוק איתך שזו חויה מדהימה בהחלט ולא סתם נשים רבות כל כך חולמות על כך. מגיל צעיר פינטזתי על לידה במים ולאחר לידתי הראשונה שהייתה לידת מים, היה לי קשה לדמיין את עצמי יולדת לידת “יבשה”. בהמשך זכיתי ללדת עוד 3 לידות במים. בכל לידה בה נכנסתי למים הלידה שלי התקדמה באופן מדהים. כעבור דקה או שתיים הרגשתי איך הגוף מרפה, התנועה הופכת קלה וטבעית והגוף פשוט משתחרר ויולד בקלות רבה יותר.
נוחות ובטיחות של לידה במים
לידה במים יכולה להסב לך הקלה משמעותית בזמן צירי הלידה. יש אומרים שהשפעת המים דומה להשפעת הפטידין (טשטוש) רק בלי כל תופעות הלוואי. ההסברים לכך שונים, ייתכן שהטבילה במים מאפשרת לך לנוע בקלות ולהמצא בכל רגע נתון בתנוחה הנוחה לך וייתכן שהחמימות של המים מרגיעה ומשככת כאבים.
נמצא כי השהייה במים הפחיתה משמעותית הפרשתם של הורמונים המקושרים עם מתחים. סקירה של הקוקריין Cochrane (מוסד אוביקטיבי אמין המבצע סקרים בנושאים רפואיים) משנת 2009 קבעה כי טבילה במים במהלך הצירים הינה נוחה ואין לה תופעות לוואי. אין צורך במשככי כאבים ואין סיכון לטראומה או סיבוכים הנגרמים בעקבות השימוש במשככי הכאבים. על כן, טבילה במים במהלך הלידה הינה מתודה אידיאלית יחסית לשיכוך כאבים. עוד נמצא כי הטבילה במים מפחיתה את השמוש באפידורל, מפחיתה את שעור הניתוחים הקיסריים ומקצרת את אורך השלב הראשון של הלידה. הטבילה במים לא מגבירה סיכון לזיהומים אצל האם והתינוק וציון האפגר של התינוקות היה זהה לציון בלידה ללא טבילה במים. יש הטוענים כי לידה מתחת למים מגבירה את זרימת הדם לרחם, דבר שמשפר את זרימת החמצן לתינוק אך זהו נתון שטרם הוכח בוודאות. מחקר נוסף משנת 2000 אף מצא כי לידה במים מפחיתה את הסיכוי לקרעים בלידה. Garland, D (2000) Waterbirth: An Attitude to Care. Elsevier. ISBN 0750652020
כיום בעולם קיימים יותר מרכזי לידה ובתי חולים המאפשרים לידות במים, אולם בארץ לידה במים עדיין נמצאת בחיתוליה. בישראל לא חל איסור מטעם משרד הבריאות ללדת במים אך רב בתי החולים בישראל לא מאפשרים זאת משום שהצוות לא עבר הכשרה מתאימה לקבל לידות כאלו.
היכן בארץ ניתן ללדת במים?
היום הדבר מתאפשר בחלק מבתי היולדות או בלידת בית. תוכלי לברר איפה אפשר ללדת במים באפליקציה של ארגון יולדות, המשווה בין בתי יולדות ומאפשרת ליולדות לדרג ולספר על חווית הלידה שלהן.
מיילדות בית הינן בעלות מיומנות ונסיון רב בתמיכה בלידת מים בתנוחה המועדפת עליך ותוך ניטור לב העובר לסרוגין באמצעות דופלר.
טבילה במים בשלב הראשון של הלידה
במרכזי הלידה הטבעית בצפת, רמב”ם, בני ציון, פוריה, ובמאיר מתאפשרת טבילה במים במהלך הצירים עד לפתיחה מלאה. במרכזים אלו, לאחר פתיחה מלאה היולדת מתבקשת לעבור וללדת מחוץ למים.
מתי כדאי להכנס למים?
תוכלי להנות ממים כבר בשלב הראשון של הלידה כאשר את בשלב הלטנטי. מקלחת חמימה עם הדוש המכוון על בטנך או על גבך יכולה להיות נעימה ומנחמת. גם טבילה באמבט בביתך יכולה לאפשר לך לנוח ולחוש רגועה, דבר המקל על הצירים. בריכת לידה טבעית במים, יכולה להועיל לך מאד בשלב בו את מרגישה שאת מאד זקוקה לסיוע זה. לפעמים ממליצים להכנס לבריכה רק בשלב מתקדם של הצירים שכן המים עלולים להאט את הלידה ולהיות אפקטיבים יותר לאחר פתיחה 5, אך יש נשים ומיילדות רבות שגילו שכניסה למים סייעה להן להרפות ולנוח ולאחר מכן הלידה נכנסה לקצב והפכה יעילה מאד. בכל מקרה של האטה בלידה את תמיד יכולה לצאת מהמים.
איזו בריכה מתאימה ללידת מים?
אם אין במרכז הלידה הטבעית שבחרת ללדת בה ג’קוזי מתאים ללידה ייתכן שתתבקשי להביא בריכת לידה מתנפחת. מדובר באותה בריכה המומלצת על ידי מיילדות הבית בישראל. הבריכה היא בריכת אקווריום של חברת Intex אינטקס. הדגם המומלץ ביותר לנשים שאנן גבוהות באופן חריג, הוא דגם 58480, גודלו 152X56 ועומקה 39 ס”מ. היתרון של בריכה בגודל זה הוא שהיא מספיק מרווחת ללידה ובישיבה המים מכסים את הגוף עד החזה ומצד שני, לא צריך למלא כמות גדולה מאד של מים (מעבר לכך שבריכה גדולה אינה חסכונית, אם הלידה תתפתח מהר ייתכן שלא תספיקי למלא את כל הבריכה). יתרונות נוספים לבריכת אינטקס כבריכת לידה, הם שלבריכה יש תחתית המתנפחת אשר מסבה נוחות ורכות וכן הדפנות קשיחות ולכן ניתן להשען עליהם במהלך הצירים ולהמצא בתנוחות זקופות כמו ישיבה, עמידת ברכיים או כריעה. ניתן גם להניח את הראש על דופן הבריכה ולאפשר לגוף לצוף ולנוח בין הצירים. חשוב לדעת שקל יותר להשיגה בקיץ ולכן אם את יולדת בחורף כדאי להצטייד בבריכה מראש כי היא בדרך כלל אוזלת מהמלאי בחנויות.
קיימת אפשרות נוספת לקנות מחו”ל בריכת לידה מקצועית של pool in a box או לשכור בריכה כזו המגיעה עם ליינר חדש והמבנה שלה נוח במיוחד- יש ידיות בדפנות, היא עמוקה ואפילו יש בתוכה כסא מתנפח לישיבה/ כל תנוחה שתבחרי. הצבע הכחלחל שלה והעומק שלה משרים תחושת פרטיות ונוחות. מעין קן קטן ללדת בו.
באילו תנוחות ניתן ללדת?
היתרון המרכזי של לידה טבעית במים הוא שאת יכולה לנוע בחופשיות רבה יותר ולשנות תנוחות לפי רצונך. את יכולה להניע את האגן שלך בקלות לפי המסרים הטבעיים של גופך בלידה. נשים רבות בוחרות להשען על דופן הבריכה כשהן על הברכיים, יש שיבחרו לשבת או לכרוע. את יכולה גם ללדת בשכיבה על הגב בנוחות וביעילות שכן המים לא מפריעים (כמו המיטה) לעצם הזנב לנוע לאחור ולהגדיל את מפתח האגן. אם בחרת ששותף הלידה שלך יכנס איתך לבריכה- תוכלי לשבת ולהצמיד את גבך אל בטנו או לכרוך את זרועותיך סביב צווארו ולהשען עליו.
איך מתכוננים ללידה במים?
• קודם כל רוכשים או שוכרים בריכה.
• ניתן לרחוץ את הבריכה כאשר היא מנופחת באמצעות מים וסבון או לחטא עם אלכוהול. אם זו בריכה משומשת מומלץ לשים ליינר או לרחוץ את הבריכה היטב לפני השימוש.
• לפני לידה במים מומלץ לתרגל את ניפוח הבריכה. ניתן לנפח את הבריכה עם מפוח חשמלי פשוט שרוכשים בחנות צעצועים.
• מומלץ גם לפני הלידה למדוד כמה זמן לוקח למלא חלק יחסי של הבריכה. חשוב גם לבדוק איזו כמות של מים חמים הדוד שלכם יכול לספק לכם.
• כדי להבטיח שמירה של מים חמים לאורך כל הלידה, מומלץ להכין מראש מיחם, קומקום או סיר גדול שמהם ניתן יהיה לחמם את מי הבריכה בהמשך, מבלי לרוקן את המים הקיימים. בתחילת הלידה תוכלו למלא את הבריכה באופן חלקי עם מים קרים וכשאת מוכנה להכנס למים, ניתן להוסיף מים חמים.
• לנוחות מירבית, יש למלא את הבריכה עד לגובה של החזה שלך במצב ישיבה בתוך הבריכה.
• יש נשים שבוחרות להניח שמיכה רכה מתחת לבריכה להענקת נוחות רבה יותר.
• כדאי להצטייד במספר מגבות, אשר מלוויך יוכלו להניח על דופן הבריכה ולאפשר לך מנוחה נעימה או לספוג איתן מים אם יש צורך בכך. יהיה צורך במספר מגבות נוספות לתינוק ולך לאחר הלידה.
• מומלץ לשמור על טמפרטורת מים של 35-37 מעלות צלזיוס ולהקפיד על שתיית נוזלים בזמן השהיה בבריכה החמימה.
• אם מופרשת למים צואה שלך, מלווי הלידה שלך או המיילדת ידאגו למשות אותה מהמים עם מסננת או שקית ניילון. בדרך כלל זו תהיה כמות קטנה של צואה.
• ניתן לעקוב לסרוגין אחר דופק העובר בתוך המים באמצעות מוניטור ידני (דופלר) שהינו עמיד במים.
• ניתן גם לבצע בדיקת פתיחה כאשר את בתוך המים.
• ריקון הבריכה בלידת בית תעשה באמצעות משאבה חשמלית, שהמיילדת שלך בדרך כלל תביא איתה.
האם יש סכנת טביעה לתינוק?
בתוך הרחם, התינוק מקבל חמצן המוזרם אליו מהשליה דרך חבל הטבור. כאשר התינוק נולד ישירות לתוך המים, הוא ממשיך לקבל חמצן דרך חבל הטבור ובשעה שפניו באים במגע עם האויר, רק אז יחליף את מנגנון הנשימה שלו ויעשה לראשונה שימוש בראותיו. אם החלטת להשאר במים כשהתינוק יוצא מגופך, חשוב שתקפידי בשלב זה להשאר במים כאשר פלג גופך התחתון שקוע בתוך המים, כדי שהתינוק ימשיך לקבל את החמצן מחבל הטבור ולא יופעל הגרוי הגורם לו לשנות את מנגנון הנשימה שלו לשמוש ראשוני בראותיו.
מתי כדאי לצאת מהבריכה?
כאשר ישנם שנויים בדופק העובר, כאשר יש עדות למקוניום (צואתו הראשונה של התינוק שבדרך כלל מופרשת לאחר לידתו והמצאותו עלולה להעיד על מצוקה עוברית), במקרה של דימום חריג, אם את לא חשה בטוב (דופק, לחץ הדם או החום עולים),אם יש הרבה מאד צואה במים. כדאי לנסות לצאת לצורך התרוקנות בשרותים. ייתכן שהמיילדת תרצה לבצע בדיקה מחוץ למים להערכת התקדמות הלידה ומצב העובר. אם הלידה מאטה כעבור שעתיים, מומלץ לצאת מהבריכה ולחזור אליה בהמשך אם תבחרי בכך. ייתכן שתרצי ללדת בתוך הבריכה ויתכן שתרצי ללדת ביבשה. עשי מה שמרגיש לך נכון באותו הרגע והשאירי את כל האפשרויות פתוחות בפניך. כשאת יוצאת מהמים, מומלץ להתנגב במגבת חמימה ויבשה ואם לבשת בגד בבריכה עדיף להסירו מעליך כדי שלא תתקררי.
מה קורה לאחר שהתינוק נולד?
את או המיילדת תוכלו להרים את התינוק, בדרך כלל קודם את ראשו, אל מחוץ למים והוא יכול לנוח מיידית על החזה שלך במגע עור לעור. ייתכן שהתינוק יבכה וייתכן שלא. המיילדת תוודא שהוא חיוני ואת יכולה להנות מאותם רגעים ראשונים של תינוקך בעולם כשהוא מסתכל סביבו ובוחן את הסביבה החדשה אליה הגיע. אם המים בטמפרטורה מתאימה, את תוכלי להשאר איתו במים ולהניק אותו. ייתכן ותתבקשי לצאת מהבריכה לצורך פליטת השליה. יש נשים החשות חולשה בשלב זה וטיפול במצב כזה במים עלול להיות מורכב יותר. תוכלי לאחר פליטת השליה לחזור למים אם תרצי.
לידת מים זו דרך נפלאה לאפשר לעצמך לידה נעימה וכניסה רכה של תינוקך אל העולם…
למידע נוסף על לידה טבעית- הצטרפי לקורס הכנה ללידה אונליין או כנסי ללוח המדריכות לבחירת קורס באזורך