אם ילדת בניתוח קיסרי אחד או שניים, את עדיין יכולה ללדת בלידה רגילה. לידה רגילה לאחר לידה בניתוח קיסרי נקראת ויב”ק, Vbac – Vaginal birth after Cesarean, או בעברית- לידה נרתיקית לאחר קיסרי (לנל”ק).
כמה נתונים חשובים הנוגעים ללידת ויבק / לנלק
- האיגוד הישראלי למיילדות וגיניקולוגיה תומך בנסיון ללידת ויב”ק בהתאם לתנאים המפורטים בנייר העמדה.
- ויב”ק יכולה להיות אפשרות בטוחה יותר לך ולתינוקך שכן את נמנעת מסיכונים הכרוכים בניתוח קיסרי (כגון: זיהומים) וכן את מפחיתה אפשרות לסיבוכים בלידות הבאות.
- רב הנשים המנסות ללדת ויב”ק מצליחות ללדת בלידה רגילה ובריאה (בארץ כ- 75%).
- בקיעת הצלקת (dehiscence) מתרחשת אצל- 0.5-2% מהנשים. מדובר במצב בו הצלקת גורמת לדופן הרחם להחלש ובמהלך ההריון או הצירים תתכן שהצלקת תפרד. מצב זה אינו מסוכן.
- רק במצב נדיר של קרע רחמי, קיים סיכון לאם ולעובר. סיכון זה הינו נדיר. מכלל יולדות הויב”ק עומד רק על 0.35%.
- אם לא נכנסת מעולם ללידה פעילה במהלך חוויות הלידה הקודמות שלך, סביר מאד להניח שלידת הויב”ק שלך תאופיין כמו לידה ראשונה.
- המלצת האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה היא לניטור רציף במהלך הלידה הפעילה.
- ישנם פערים גדולים בין בתי החולים השונים בארץ ואחוזי ההצלחה שלהם עם לידות ויב”ק.
אבל מה זה אומר על הסיכויים שלך?
קיים טרנד של מחקרים המנסים לנבא האם האשה המסוימת תצליח ללדת בלידת ויב”ק. כמו בתחומים רבים אחרים, מחקרים רבים לרב בוחנים גורמים פיזולוגיים וגורמים מדידים אחרים אשר עשויים להשפיע. המחשבה מאחורי המחקרים הללו היא כי מידע זה יוכל לתת למומחים כלים להדריך את הנשים הללו בנוגע לסיכוייהן לחוות ויבק ויסייע להבין מה נשים יכולות לעשות כדי להגביר את סיכוייהן ללידת ויבק.
במציאות, חשיבה כזו מועדת לפורענות. קישור בין שני נתונים (סתם לדוגמא- הצלחת ויבק ואכילת כריך עם מלפפון שלש פעמים בשבוע) עלול להיות מקרי בהחלט ולכן עידוד נשים לאכול מלפפונים שלש פעמים בשבוע לא בהכרח יגביר את סיכויהן לזכות בלידת ויב”ק.
כאשר בוחנים הצלחה כמותית של נשים שהצליחו ללדת ויב”ק מוכרחים לבחון גורמים מדידים וכידוע מה שבאמת חשוב בחיים אינו מדיד.
דר’ שרה ויקהם, מיילדת מנוסה ביותר, מביעה חשש כי במחקרים הקיימים נעדרת נקודת מבט רחבה יותר. היא מספרת שעל פי נסיונה בשטח, אחד הגורמים המרכזיים בהצלחת הויב”ק הוא המידה בה האשה עיבדה את הלידה הקודמת שלה, הבינה מה לא הסתדר בה ולמה, שקלה אם ישנם דברים שבסבב הבא יסייעו לה לחויה אחרת (למרות שזה לא תמיד המצב ואל תטעו ותחשבו שאמרתי שכן) וככל שניתן טיפלה בדברים כדי לאפשר לשנוי להתרחש.
אם לדוגמא האשה מרגישה שבלידה הקודמת לא היתה לה סביבה תומכת, היא תוכל לתור אחר מטפלים שיענו לרצונותיה ולצרכיה. אם האוירה בלידה הקודמת הפריעה לה, היא יכולה לבחור ללדת באוירה אחרת בה היא תחוש בנוחות ובבטחון. ישנן גם נשים לאחר ניתוח קיסרי בלידה ראשונה המגיעות ללידה שניה כ”לוחמות לידה” עם הרבה מאד בטחון עצמי. אך כל אלו הם גורמים לא מדידים ולכן לא בוחנים אותם במחקרים בנושא. אלו כמובן אינם הגורמים היחידים ולא נטען לרגע שגורמים פיזיולוגיים וגורמים מדידים אינם חשובים, כי הם כן חשובים. הנקודה היא שהיה נפלא אם היינו יכולים לשקלל גם גורמים עם מימדים אחרים.
כיצד לידה רכה מסייעת לנשים לחוות ויב”ק?
בתהליך ההכנה ללידה רכה את עוברת תהליך של עיבוד פחדים וחוויות לידה קודמות, כמו כן את מקבלת ידע נרחב על הלידה, על אפשרויות הבחירה שלך בלידה וכלים להתמודדות בתוך המערכת הרפואית. בתהליך ההכנה את בונה מחדש את הבטחון שלך בגופך וביכולתך הטבעית ללדת בצורה רגילה. משום שתהליך עיבוד החוויות הקודמות הוא כה עמוק, לידה רכה מאפשרת לנשים רבות לחוות ויב”ק בריא ומוצלח.
הקורס מעצים אותך ביכולתך ללדת ולהתמודד בתוך המערכת הרפואית בכוחות עצמך. לידה רכה מעצימה לא רק אותך אלא גם את בן זוגך והיא מציידת אותו בכלים פרקטיים לסייע לך להגשים את לידת הויב”ק שאת רוצה.
בעוד שנמקד את המחשבות בהצלחת הויב”ק, קיימת גם הכנה לקראת מקרה חלופי של ניתוח קיסרי רך (ופעיל).
אני תמיד נהנית ללמד יולדות לקראת הויב”ק שלהן ורואה בשטח אחוזי ההצלחה גבוהים במיוחד. הדבר המרגש ביותר עבורי כמדריכת לידה רכה הוא לשמוע את קולה של האשה המתקשרת אליי לספר לי על לידת הויב”ק שלה. זהו סיפוק אדיר לתרום לאשה אחרת להוולד מחדש (בכוחות עצמה).
צפי בסיפור לידת הויב”ק של דפנה:
צפי בסיפור לידת הויב”ק של אליה:
לצפיה בהקדמה של 40 דקות לקורס האונליין של לידה רכה
10 טיפים לקראת לידת הויב”ק שלך:
- בחרי במקום לידה ובמלווים התומכים בבחירתך.
- הכיני תוכנית לידה כדי שהמטפלים שלך יוכלו לתמוך ברצונותיך.
- הכיני את בן זוגך והמלווים שלך לתמיכה אותה את מבקשת.
- אפשרי ללידה להתחיל באופן טבעי ללא זרוזים.
- השארי בבית כמה שניתן וכל עוד את חשה בבטחון ובנוחות.
- המתיני לפקיעת מים ספונטנית.
- המנעי ככל שניתן מפיטוצין בלידה.
- כל עוד הלידה מתקדמת, בקשי מהמיילדת שלך שלא להיות כבולה למגבלות זמן נוקשות של שלבי הלידה.
- המשיכי לנוע, לשנות תנוחות ולהיות בתנוחות זקופות- לכי עם האינסטינקטים שלך.
- דאגי למלווה נוספת פרט לבן זוגך שתוכל לתמוך בשניכם (דולה, אמא, אחות, חברה).