כל מה שרציתם לדעת על תינוקות במצג עכוז
יש תינוקות שאינם מתמקמים כשראשם פונה כלפי מטה– אלו הם תינוקות במצג עכוז, שראשם פונה כלפי מעלה. חלק מהתינוקות ממוקמים ברחם לרוחבו או באלכסון. אם תינוק נמצא במצג רוחבי או אלכסוני כשמתחילה הלידה, וראשו או עכוזו אינם פונים כלפי מטה לתעלת הלידה, את יכולה לשמוח שקיימת אפשרות של ניתוח קיסרי.
אך אם התינוק שלך נמצא במצג רוחבי או אלכסוני לקראת סוף ההיריון, ייתכן שהוא בעיצומו של תהליך סיבוב כלפי מטה לקראת הלידה. רוב התינוקת יסתובבו מכל תנוחה שבה נוח להם להימצא ויעברו למנח ראש בין שבוע 30 לשבוע 35 עד 37 להיריון. ואם בשבוע 32 להיריון מישהו אומר לכן שתינוקכן נמצא במצג עכוז – אל דאגה, הוא פשוט עוד לא הסתובב. כשליש מהתינוקות יהיו בשבוע 28 להיריון במצג עכוז, אך רק 3-4% יישארו במצג זה עד שבוע 40.
ייתכן שלתינוק ישנן סיבות טובות להיות במצג עכוז. אנו כאן בחוץ, כשהוא או היא נמצאים שם בפנים, ויהיה זה יומרני מאוד מצדנו לחשוב שאנו בהכרח יודעים טוב יותר ממנו. אנחנו כן יודעים שהתנוחה הרגילה והנפוצה ביותר היא כאשר ראשו של התינוק פונה מטה ופניו פונות לכיוון הגב של אמו. ייתכן שתינוק נמצא במצג עכוז בשל מיקום חבל הטבור, בשל מיקומה של השליה או בשל צורת הרחם. במצבים אלו מצג עכוז הוא הטוב ביותר לתינוק המסוים הזה. טוב נעשה אם נבחן ברצינות בסיטואציות רבות את המשפט “התינוק יודע הכי טוב” אך מאידך, ייתכן שהתינוק נמצא במצג עכוז כי הוא לא הספיק להתהפך, והמרחב שלו ברחם הצטמצם כי הוא גדל; כך קשה לו יותר להתהפך, ובמצב כזה מעט עידוד יכול לסייע לו בכך.
ישנן דרכים מגוונות לסייע לתינוק להתהפך ודרך אחת שתוצע לכם היא היפוך חיצוני External Cephalic Version (ECV), שיבוצע בשבוע 37 בערך. היפוך חיצוני הוא מניפולציה רבת-עוצמה להיפוך התינוק מבחוץ על ידי שימוש במגע חזק על גוף התינוק דרך בטנך, והוא יכול לגרום לאי-נוחות. הסיכון בהיפוך חיצוני הוא בלחץ המופעל על התינוק להתהפך, שעלול לגרום למשיכה של חבל הטבור ולפיכך גם של השליה. אם השליה מתחילה לדמם, מתעורר צורך מידי בניתוח קיסרי. לכן לא כדאי לבצע היפוך חיצוני מוקדם מדי וגם לא מאוחר מדי. אחוזי ההצלחה של היפוך חיצוני הם בשיעור של 50%. כדאי לברר מול הגורם המבצע מהם אחוזי ההצלחה האישיים שלו כי ישנם הבדלים משמעותיים בין המבצעים השונים.
קיימות טכניקות אחרות היכולות לסייע לתינוק במצג עכוז להתהפך. את יכולה ללחוץ לעצמך על נקודות אקופונקטורה (דיקור) ולעשות לעצמך acupressure (אַקוּפְּרֶשֵר – לחיצה באמצעות האצבעות), שיש הטוענים כי היא שיטה עתיקה יותר מאקופונקטורה. בסין העתיקה היה ידוע שעיסוי נקודות מסוימות תורם לשמירה על הבריאות. שיטה זו הפכה למקובלת מאוד, הגיעה לאזניו של הקיסר, והמטפל המצטיין נקרא לטפל בו אך נבצר ממנו לעשות זאת כי אנשים רגילים לא הורשו לגעת בקיסר. כך למעשה הומצאה שיטת הדיקור במחטים שפועלת על אותן נקודות מבלי לגעת בהן בידיים, ואם הקיסר טופל במחטים, הרי שהטיפול הזה הוא ללא ספק הטוב ביותר; וכך נהיה השימוש במחטים אוניברסלי. אין לי מושג אם יש אמת בסיפור הזה או שרק מדובר באגדה מלבבת.
מתחי קו מדומה לאורך החלק החיצוני של כף רגלך, מהקרסול ועד לבוהן הקטנה. עסי נמרצות במקום שבו הקו נוגע בפינה החיצונית של כרית הציפורן של הבוהן הקטנה. לנקודה הספציפית קוראים “שלפוחית השתן 67” Bl 67. ראי באיור לעיל. לקבלת יעוץ מקצועי בנושא אנא פני למדקר.
התרופה ההומאופטית שלעתים קרובות ייעשה בה שימוש היא פולסטילה (PULSATILLA); הומאופת יוכל לתת לך ייעוץ מקצועי בנושא.
יש המניחים קרח על החלק העליון של הבטן, מאירים בפנס את תחתית הבטן ומשמיעים מנגינה עדינה כדי לשכנע את תינוק שנמצא במנח עכוז, שהפניית ראשו כלפי מטה יכולה להיות נוחה יותר עבורו.
בספרה “Breech Birth” מצטטת בֶּנָה וויטס (Benna Waites) מחקר של דר’ מל (DR. Mehl) משנת 1994, שמצא כי היפנותרפיה הייתה הדרך האפקטיבית ביותר להפוך תינוק במצג עכוז, והיא הצליחה ב-81% מהמקרים. כשאני מטפלת באם שתינוקה נמצא במצג עכוז, אני לא מפסיקה להתפלא עד כמה השימוש בהיפנותרפיה הוא יעיל. אין לי מושג אם אני משוחחת בטיפול עם האימא או עם העובר או שאני פשוט מרגיעה את האימא כך שלתינוק קל יותר להתהפך. אני יודעת כמה חשוב לומר את הדבר הנכון, אך אני עדין חושבת לעצמי “זו רק אני שמדברת, איך יתכן שזה משפיע?” אך ב-80% מהמקרים, בבוקר שלמחרת הטיפול אני מקבלת שיחת טלפון ובה אני מתבשרת שהתינוק התהפך.
דיברנו כבר על כוחן של מילים, אז דברי עם “תינוק העכוז” שלך ובו-זמנית לטפי את בטנך מלמעלה למטה בתנועה עגולה לצד שמאל עד לתחתיתה. הכירי בכך שייתכן שהתינוק שלך נמצא בתנוחה הנכונה בשל צורת הרחם או בשל מיקומם של חבל הטבור או השליה. ובכל זאת הציעי לו להתהפך וייתכן שכך יהיה לו נוח יותר, אף על פי שלעתים כה קרובות הוא יודע מה הכי טוב בשבילו.
גם שחייה יכולה לעודד את התינוק שלך לצוף לתנוחה אחרת.
זכרי שרק 4% מהתינוקות נשארים במצג עכוז עד סוף ההיריון כך שהסבירות שזה יקרה נמוכה ביותר והתינוק שלך יכול להתהפך בכל עת, אפילו בשבוע 39 ולפעמים גם במהלך הלידה.
ב-2001 נערך ניסוי שנקרא “ניסוי האנה” (HANNAH TRIAL), שהשווה בין בטיחותם של ניתוחים קיסריים לתינוקות במצג עכוז לבין לידות נרתיקיות לתינוקות במצג עכוז בתמיכת רופאי נשים. מנהלי הניסוי טענו כי התוצאה הראתה שניתוח קיסרי במקרה כזה בטוח יותר מלידה נרתיקית, ומנקודה זו ואילך, כל התינוקת במצג עכוז החלו להיוולד בניתוחים קיסריים. אולם כיום המתודולוגיה של הניסוי מוטלת בספק וקיימת דעה מוצקה בקרב מיילדות והורים (בבריטניה) שבטוח יותר לתינוקות במצג עכוז להיוולד בלידה נרתיקית טבעית בטיפולה של מיילדת, מאשר בניתוח קיסרי (שהוא ניתוח בטן גדול) מתוך בחירה הנעשית לפני שהאם יודעת אם התינוק שלה יכול להיוולד בצורה חלקה במצג עכוז.
בעקבות המדיניות של יילוד תינוקות במצג עכוז בניתוח קיסרי, מיילדות ורופאים הם בעלי ניסיון מוגבל בלידות עכוז. ישנם בתי חולים המתחילים לשנות מדיניות זו ולתמוך בלידה רגילה במצג עכוז, וקנדה וצרפת מובילות בכך. סימנים לאימוץ מדיניות זו ניכרים גם בבריטניה. מארי קרונק, מיילדת מוערכת בשל הידע והניסיון הרבים שצברה בלווי לידות עכוז נרתיקיות, הגדירה תינוק במצג עכוז כ”נורמלי אך לא רגיל”. כלומר, זו יכולה להיות אפשרות הגיונית ללדת את התינוק שלך בלידה נרתיקית, בטבעיות ובאופן נורמלי אם את יכולה למצוא מישהו בעל ניסיון ומיומנות לסייע לך ולתמוך בך.
הכרתי אימהות שתינוקן שהיה במצג עכוז והתהפך וכן אימהות שילדו תינוקות במצג עכוז באופן נורמלי לחלוטין בלידה נרתיקית טבעית. כך שיש בפניך כמה אפשרויות ואם תמצאי את עצמך בסיטואציה זו, תחקרי עוד בנושא. אני ממליצה בחום לעיין בספרון “Breech Birth- What are my options?” , שיצא לאור על ידי ארגון AIMS, עמותה לשיפור איכות הלידה באנגליה. הם כותבים ספרונים טובים רבים שאת יכולה להזמין דרך האתר שלהם www.aims.org.uk. מידע נוסף על AIMS תוכלי למצוא בסוף ספר זה.
האיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה, קובע בנייר עמדה מ-2010 כי “יש לאפשר לידה נרתיקית לדנית של עובר במנח עכוז כשאין סיבה מסוימת להימנע מכך. ולאחר שהיולדת קיבלה הסבר והביעה את רצונה והסכמתה לכך”. עוד נקבע שם כי יש להתייחס בהסתייגות למחקר שהראה עדיפות לניתוח קיסרי לתינוקות במצג עכוז.
מומלץ לקבל בנושא זה, כמו בכל נושא רפואי אחר, חוות דעת נוספת אובייקטיבית מגורם בלתי תלוי המתמחה בנושא.
לקוח מתוך “ספר ההיפנובירת’ינג”, קת’רין גרייבס