יתכן שכאשר את שומעת את המילה – לידה, את מדמיינת את עצמך שוכבת במיטת בית חולים. זהו הדימוי המוכר לנו תרבותית מסרטים וסדרות. חשוב שתקחי בחשבון ששכיבה על הגב עשויה להיות הדבר האחרון שיתחשק לך לעשות בזמן שאת יולדת. בשנים האחרונות יותר נשים יולדות בוחרות ללדת בתנוחות שונות, כולל לידה בכריעה. תנוחת הכריעה מאפשרת לכוח הכבידה לעשות חלק מהעבודה הקשה ויש לה יתרונות נוספים עבורך ועבור התינוק/ת. עם זאת המערכת הרפואית אינה ערוכה ללידה כזו עקב העדר הכשרה של רופאים ומיילדות לקבל לידה כזו. לפי הסקר של ארגון יולדות חלקן המכריע של הלידות עדיין מתרחשת בישראל על הגב ולא בכריעה. ניתן לדווח לארגון יולדות, איך היתה הלידה שלך באפליקציה של יולדות ולתרום לאיסוף הנתונים על הלידות בישראל.
לידה בכריעה הייתה תנוחה מסורתית ללידה וגם עבור פעולות יומיומיות אחרות בתרבויות רבות ברחבי העולם. בצפון אירופה, במיוחד, זו הייתה דרך נפוצה ללדת במשך מאות שנים. מבחינה היסטורית, כריעה הייתה תנוחת הלידה המקובלת, הרבה לפני הופעת ההתערבויות הרפואיות המודרניות. למעשה, כמה חוקרים טוענים שייתכן כי תנוחה זו תרמה להורדת שיעורי תמותת תינוקות ואמהות במהלך הלידה. הסיבה לכך היא שהכריעה איפשרה לאגן להיפתח יותר, ולאפשר לתינוק יותר מקום לנוע בתעלת הלידה. כריעה גם מסייעת להפחית את משך הלידה, שכן כוח הכבידה מילאה תפקיד מפתח בסיוע לתינוק לרדת.
למה אם כן נשים החלו ללדת על הגב?
מסופר כי המלך לואי ה-14, נטל חלק משמעותי בהשפעה על לידה בשכיבה על הגב. על פי האגדה (וקומץ חוקרים בתחום הרפואה), לואי ה-14 – שהיה לו יותר מ-22 ילדים מנשות ומפילגשים כאחד – היה מרותק מלראות נשים יולדות.
לורן דאנדס, פרופסור לסוציולוגיה, כתב שלואי ה-14 “נהנה” לראות את אהובותיו יולדות, ולא אהב את התנוחות הזקופות כי אלו חסמו את השקפתו על התהליך.
“מאחר שלפי הדיווחים לואי ה-14 נהנה לצפות בנשים יולדות, הוא נעשה מתוסכל מהראייה המעורפלת של הלידה כשהיא התרחשה על כסא לידה, וקידם את תנוחת השכיבה החדשה”, כתב דנדס בכתב העת האמריקאי לבריאות הציבור. “השפעת מדיניות המלך אינה ידועה, אם כי התנהגותם של בני המלוכה בוודאי השפיעה על האוכלוסייה במידה מסוימת.”
מדווח כי, ביודעו שהמלך היה אוהד של תנוחת ליטוטומי (שכיבה על הגב) המעמדות הנמוכים החלו לאמץ את הנוהג וללכת בעקבותיו.
יתרונות לידה בכריעה
יש הרבה יתרונות לכריעה בלידה. יתרון מרכזי אחד הוא שהוא יכול להפחית את הסיכון לקרעים בפרינאום, מכיוון שהוא עוזר למתוח את הפרינאום בצורה שווה יותר. פרינאום הוא אזור הרקמה בין פתח הנרתיק לפי הטבעת. כאשר הוא נמתח בצורה לא אחידה במהלך הלידה, הוא עלול להיקרע, מה שמוביל לאי נוחות, כאבים וסיבוכים אחרים.
מחקר משנת 2007 מצא לידה בכריעה הפחיתה את מספר הנשים שסבלו מקרעים בדרגה שניה ושלישית, הפחיתה את אחוז הנשים שנזקקו ללידה מכשירנית (מלקחיים) ולא היו מקרים של דימום חריג אחרי לידה או שאריות שליה.
המחקר סיכם כי יש לעודד אותך ללדת בתנוחה שהאשה היולדת חשה בה בנוחות ככל שמתאפשר. עידוד נשים לבחור בתנוחת הלידה הנוחה להן תעזור לגופך להירגע ותשפר את חווית הלידה, שהיא חשובה מבחינה פיזית ולא פחות מכך מבחינה פסיכולוגית.
בנוסף, הוכח כי כריעה משפרת את זרימת הדם לרחם ולתינוק, מה שעלול להוביל לקיצור זמני הלידה ולתוצאות משופרות הן לאם והן לילד. קיים סיכון נמוך יותר שהתינוק יזדקק לטיפול נמרץ ופחות ירידות דופק בזמן הלידה. נמצא כי לידה בכריעה גורמת לפחות בצקות, פחות איבוד דם והיא מאפשרת לידה קצרה יותר בשני שלבי הלידה, פחות שימוש במשככי כאבים. יתרון נוסף של לידה בכריעה הוא היא יכולה לסייע ליולדת להרגיש יותר שליטה במהלך הצירים. כשנשים מסוגלות לנוע בחופשיות ולבחור את התנוחה שמרגישה להן הכי נוחה, הן נוטות להרגיש מועצמות ובטוחות יותר ביכולתן ללדת. זה יכול להוביל לחוויית לידה חיובית יותר בסך הכל.
סיכונים לידה בכריעה
למרות היתרונות של לידה בכריעה, ישנם כמה סיכונים שכדאי לקחת בחשבון גם כן. לדוגמה, כריעה יכולה להיות תובענית פיזית, וייתכן שלא תתאים לכל הנשים, במיוחד לאלו עם מוגבלות בניידות או כוח. קיימת טענה כי כריעה עלולה גם להגביר את הסיכון למצוקה עוברית, מכיוון שהתינוק לא יוכל לסבול את הלחץ המוגבר בתעלת הלידה. לבסוף, כריעה עשויה לא להיות אופציה עבור נשים שמקבלות התערבויות רפואיות, כגון אפידורל, מכיוון שיכול להיות קשה יותר לשמור על תנוחה זו כשהן מאולחשות מהמותניים ומטה.
מינדי קוקרמן ב-Lamaze International מסבירה שכריעה עמוקה הכרוכה במיקום הישבן נמוף מהקרסוליים, עשויה להגביר את הסיכויים שלך לפתח טחורים, שליה נמוכה וכלי חבל טבור נמוכים – או שהיא אפילו עשויה לשים את התינוק שלך במצב עכוז. היא גם מזהירה שיותר מדי כריעה בסוף ההריון (שבועות 34-38) עלולות להשפיע על ההתבססות של תינוקך, ואולי לתרום למצג OP. כמו כן לידה בכריעה יכולה להיות מעייפת, במיוחד אם לא התכוננת לתנוחה זו במשך זמן קודם ללידה. חסון נוסף הוא שלידה בכריעה יכולה להקשות על ניטור העובר, כאשר אין מוניטור אלחוטי. להשוואה איפה יש ניטור אלחוטי בלידה תוכלי לבדוק באפליקציה יולדות המשווה בין בתי יולדות בישראל. מספר מומחים אף טוענים כי לידה בכריעה עלולה להקשות על השתתפות האם בלידה (לדוגמה, הושטת יד והחזקת תינוקך כשהם יוצאים מתעלת הלידה).
תנוחות אחרות ללידה
קיימות תנוחות לידה אלטרנטיביות שונות אחרות, הכוללות:
עמידה
כְּרִיעָה
תנוחת שש
יְשִׁיבָה
שכיבה על הצד
כמו כן תנועת הגוף במהלך הצירים עשויה לעזור לך להרגיש יותר שליטה ועשויה גם לעזור לתינוקך לפלס את דרכו בקלות רבה יותר. תנועות מעגליות או מצד לצד יסייעו לתינוק להתברג באגן.
לסיכום, לכריעה בלידה היסטוריה ארוכה ועשירה , והיא ממשיכה להוות אופציה פופולרית עבור נשים שרוצות לחוות לידה טבעית ומעצימה יותר. למרות שיש סיכונים הקשורים לתנוחה זו, היתרונות עשויים לעלות עליהם עבור נשים רבות, במיוחד אלו שרוצות להימנע מקרעים בפרינאום, לשפר את זרימת הדם ולהרגיש שליטה מירבית במהלך הלידה.
הכי חשוב שתגיעי ללידה מוכנה עם מידע על כל מיני תנוחות, אך תקשיבי למה שהגוך שלך מכוון אותך. הקורסים של לידה רכה מסייעים לך הלתמקד ותהרכז ולבחור במה נשוח לך באותו הרגע. הקורס מעניק מידע על תנוחות לידה ועוד אמצעים שיקלו עלייך בזמן הלידה.
צפי בחצי שיעור חינם מתוך קורס לידה רכה אונליין. למועדי הקורסים הקבוצתיים.