באנו חושך לגרש?
בנסיעה בשעת לילה עם בתי בת ה 10, הדלקתי כהרגלי את הרדיו והיא ביקשה שלא אשים מוזיקה כי היא במצב רוח אחר. כי החושך גורם לה למחשבות מעמיקות כשאין גירויים מהסביבה ולכן בא לה שנדבר על כל מיני נושאים מעניינים.
זה ממש תפס אותי כי אני רגילה לשמוע מהילדים על הפחד מהחושך, והיא דווקא ראתה בחושך כהזדמנות לחוות חוויה אחרת איתי ברכב, לשמוע קולות פנימיים, לחשוב מחשבות עמוקות, להרגיש משהו אחר.
הפרשנות של החושך בכל סיפורי חנוכה היא של משהו שלילי שמגרשים אותו והאור מסמל משהו חיובי וטהור.
האם החושך הוא באמת כזה שלילי?
בלידה כנראה שממש לא.
על אף ההבנה שהאור משפיע על בריאותינו ועל תחושת הנוחות שלנו, אין הרבה התייחסות לנושא התאורה במחקרים הקיימים בנושא סביבת הלידה והן בספרי הלימוד הרפואיים והמיילדותיים.
מחקר משנת 2003 מצא כי ליותר ממחצית מהנשים (56%) חשובה מאד האפשרות לשלוט בתאורה בחדר במהלך הלידה.
במחקר אחר משנת 2013 נמצא כי הענקת שליטה על עצמת התאורה בחדר הלידה היא הדרך הקלה ביותר לאפשר לנשים שליטה על סביבת הלידה שלהן.
הענקת תשומת לב לעיצוב התאורה יכול ליצור תחושה פחות קלינית. לעומת זאת, אורות מלאכותיים בוהקים יכולים לגרום ל”נאוקורטקס” (קליפת המח) לפעול וכתוצאה מכך להפרשת אדרנלין המעכבת את התפתחות הלידה. החוקרים, סטנגלינג ופורר מהמחקר בשנת 2013 המליצו על שימוש באור חמים כמו בתאורה ביתית, שכן אור פלורוסנטי בהיר מזכיר סביבה קלינית. האפשרות להעצים ולהחליש את התאורה מאפשרת שנוי אוירת הלידה. אור בוהק יכול לעודד פעילות ואור עמום מייתר תחושת רוגע ותחושה רבה יותר של פרטיות.
ניתן להשתמש בתאורה באופן יצירתי ומחושב ליצירת חדר לידה מרגיע.
ומה קורה אצלינו בחדרי הלידה? ספרי לנו איך ילדת? באיזו תאורה בחרת? האם הצוות תמך בך בבחירתך?
מחקר 2003:
Newburn, M. and D. Singh, Creating a Better Birth Environment. Women’s views about the design and facilities in maternity units: a national survey. 2003, National Childbirth Trust: London.
מחקר 2013:
Stenglin, M. and M. Foureur, Designing out the Fear Cascade to increase the likelihood of normal birth. Midwifery, 2013. 29(8): p. 819-825.